Connect with us

България

Ужасяващи предсказания: Адски трус отваря нови брегове, Гърция потъва, Бяло море стига до Петрич, втора луна изгрява на…

Published

on

С неземния дар да помага срещу болести и да вижда отвъд оста на времето е била надарена Преподобна Стойна. Миналия уикенд хора от близо и далеч използваха почивните дни, за да посетят нейния дом-църквичка „Свети Георги“ в село Златолист.

„Някои лани празнуваха, но ние старите така бориме, кога годината се изпълни тогава е юбилеят.

А тоя 9 септември стават точно 130 лета откак Преподобието се е родила на белия свят“, пресметнаха възрастни хора в мелнишкия край. Преподобието или още Калугерката – така те наричаха феноменалната българка заради богоугодния й и скромен живот.

През житието на преподобна Стойна могат да бъдат прокарани множеството паралели с живота на другата велика чародейка, живяла в този край – Ванга. И двете ослепяват на младини, и двете после получават пророчески дар, след като се преселват по тези земи. И двете пророчици се свързват с храм, който се посещава след кончината им, въпреки че не са канонизирани за светици.

„Докато беше жива, Вангелия казваше, че Стойнето Сушева й е нещо като духовна майка. И когато тя починала, тази сила да пророкува и помага е дошла някак си у нея. Оти у природата нищо се не губи, така казваше“, спомни си баба Микра, дошла да запали кандило пред лика на Стойна.

Как е изглеждала тя, свидетелства само портретът, закачен в монашеската килия. Там всичко е оставено, както е било по нейното време. До вратата й има масичка, върху която е поставена една книга. В нея вярващите пишат своите желания. В средата на храма, под купола пък има мраморна плоча с двуглав орел. Хората вярват, че в камъка е стаена наземна сила. Ако човек остане малко върху него, се зарежда с целебна биоенергия.

Малцината старци, останали да живетя в село Златолист, споделят, че напоследък мястото се е превърнало в любима дестинация на много руски екстрасенси.

Тъй като е близо до другото енергийно място, Рупите, та след посещението на Вангиния гроб, наминавали и насам. Били изумени каква сила крие мястото и що за картини им се давало да зърнат от историята на планетата. Някои от тях лягат направо на пода и се зареждат, чудят се тукашните баби. Други посетители получавали откровения свише. На трети се явявала самата Стойна и им говорела за бъдещето на земята.

Човек от Сандански разказа, че тази пролет случайно се засякъл с руска екстрасенска, която твърдяла, че Преподобна Стойна и се явява на сън и и говори. Жената легнала за 40 минути под чинара в църковния двор, за който се смята, че е другото енергийно място в района. След като станала, заявила, че Преподобната й е дала да види картини от края на света, които щели да станат в идните три века.

„Тогава хората сме щели да се изнесем да живеем в плаващи градове, а на небето ще грее втора луна.

На мой въпрос кога ще стане това, рускинята ми отговори, че може още утре да стане, но не по-късно от 300 години. Това решавал само Бог, гледайки везната между грешниците и праведните“, довери чутото Емил Котев и се прекръсти.

Посетителите разказват и други посмъртни предсказания на феноменалната жена. Едно от тях гласи, че  астеорид лети към Земята, но вместо да ни удари, ще започне да се върти като спътник между земята и Месечината. Планетата ще се спаси, но заради мощните гравитационени сили моретата и океаните ще се разместят. Дали това ще стане, само можем да гадаем.

Така или иначе до днес няма оставени писмени сведения за пророчествата на една от най-праведните чудотворки, живели по нашите земи. Всичко, което се знае за нея, са разказите от уста на уста на по-възрастни хора. Според тях Преподобната е била уникална.

Виждала е много напред във времето, можела да изцелява дори малария с молитва. В тези моменти кандилата се разтрисали, а тя успокоявала болните с думите, че това е Свети Георги, който „ходел по жицата“.

Както сама признавала, светецът на кон й помагал и я защитавал от беди по време на земната й мисия. Тя използвала иконата му като ключ, с който влизала в канала на времето и чудесата. От там черпела информация и много рецепти. Стойна учела, че човек трябва да прави добро въпреки всичко, да живее с мисълта, че е тук временно, за да се учи на труд, дисциплина  и търпение. Отличниците пък получавали истинската награда горе на Небето.

Всевиждащата християнка избягвала да говори за най-далечното бъдеще на България, защото както сама казвала, не се разрешавало Отгоре. На няколко пъти само споделяла, че Великите сили ще ни вземат Бялото море и други земи, но ще изтекат много години и морето само ще си дойде при нас.

Веднъж овчар си загубил стадото някъде край Струма. Незрящата го успокоила, че животните са цели и го упътила къде да ги отирие. Преди да започне да пророкува обаче, Стойна изпадала в особено полусънно състояние, описано при американския  ясновидец Едгар Кейси. Също като американеца, и Ванга попадала в това състояние между световете, което някои наричат транс.

Тогава Стойна описала пред кахърния овчар следната картина. Ще да дойде време Струма да стане голяма колкото Дунава. В Бело море ще стане същото като с Черното. Трус ще отвори нови брегове, а старатата суша ще потъне. Древна Елада ще изплува, новата ще се окаже под водата. Тогава Бело море само ще дойде към българско“.

Това езкотично наглед предсказание напоследък взе да звучи доста логично. Нарастват  подръжниците на теорията, че в Черно море преди хилядолетия е имало библейски потоп. Вследствие на катаклизъм се е отворил Босфорът. През гигантската дупка в рамките на година-две се е изляло сътрашно количество вода към затвореното до тогава езеро. Твърде вероятно е нещо подобно да е видяла и пророчицата в бъдещето, имайки предвид колко сеизмичен район е територията на Гърция и островите.

Преподобна Стойна е родом от Серския край. Също както Ванга, и тя ослепява на младини. Житието й разказва, че на 7-годишна възраст се разболяла тежко от едра шарка. За зла участ настъпили усложнения, които дали своето отражение. Господ обаче взел едно, но дал друго – всевиждащо око, с което да упътва грешните и да помага на страдащите.Докато навърши 16 лета, тя прекарвала дните си в пълно уединение в отделна стая, гласи житието й. По това време родителите й починали. Някъде тогава започнал да я навестява ангел. Всички знамения били само предвестник на появилата се малко по-късно пророческа и лечителска дарба.

Една нощ й се явил самият Свети Георги. Той й заръчал, че там където живеят, в двора лежи много древна и свята икона. На сутринта започнали да копаят и наистина я открили. Тъй като семейството било бедно с помощта на комшиите съградили малък параклис в чест на светинята. Следващото необяснимо чудо в живота на светицата представлява момент, в който тя изпаднала в летаргия. Също както соматите в Тибет, душата й се отделила за цели 7 дни, а тялото й останало бездиханно.

Златолистци говорят, че малко преди този момент девойката е дала точни заръки на своите близки. А именно – дори да им се вижда мъртва, да не я отписват с лека ръка. „От майка съм чувал, че преподобна Стойна тогава ги предупредила така – „сърцето ми ще спре да бие, а кожата ми ще стане бледна и хладна. Когато ме видите такава  в никакъв случай не ме погребвайте. Защото аз ще се върна“, спомни си дядо Сотир.

Точно както казала, младата девойка се върнала от Оня свят като спящата красавица. Какво се е случило там, историята мълчи, но след този момент тя била променена. Имала е дарба да помага на болните, както и да провижда много напред и назад във времето и съдбата на хората.

Мълвата за всевиждащата българка се разнесла навред из Егейска Македония. Много народ взел да се стича към родното й село Хазнатар (днешно Хрисохорафа, Гърция). Там младата пророчица останала до 30-ата си година.

През 1912 г. избухнала Балканската война и селото е освободено от османска власт благодарение на Седма рилска девизия. Нейните земляци се радвали, но Стойна ги предупредила да се стягат скоро да бягат.  Защото успехът ще е временен. Така и станало. През следващите няколко години почти всички близо 300-ата българска рода се приндудили да се изселят към земите на днешна Южна България. След Първата балканска война се разразила Междусъюзническата война, а доскорошните ни съюзници сърби, гърци и румънци се обърнали срещу ни. За да не станат жертва на гръцките кланета, семейстото на Преподобна Стойна изпреварило с малко тези събития и се отправило към днешен Петрич.

Точно минавали покрай църквата на тогавашното село Долна Сушица (старото име на Златолист-б.а.) и ни в клин ни в ръкав сляпата казала на роднините й да я оставят „у Шушица“. Защото нейният път свършвал в този пущинак. На въпрос на чичо си какво ще чини сама тука, тя отвърнала, „как не съм саминка, я го свет Георги ме чака“.

От този момент сляпата бежанка заживяла в храма като монахиня. Свещеникът Г. Костадинов я приел като гостенка. Тукашните я наричали още калугерката. Ходела с черни дрехи и черна кърпа, всеки ден се молела и водела доста аскетски живот. Хлебец, водица и смокини – това било еждневно й меню. И тук много бързо се разнесла славата на Преподобна Стойна. Заизвивали се опашка от болни, сакати и безпътни люде. Прорицателката гледала на всеки да отдели време, да побеседва с него, да го посъветва.

Свидетелите разказват, че тя виждала всичко, което ще се случи в бъдещето, но казвала само онова, което нейните небесни ментори й позволявали. Най-главният сред тях бил Свети Георги. Тя донесла в храма и неговата чудотворна икона, която открила на младини.

С негова помощ Стойна развила силна лечителска дарба, с която помогнала на стотици болни, които тогавашната медицина била отписала. Веднъж дори успяла да съживила бездихнанно дете от София, което било в кома. Събудила го само като му чела половин час над главата молитви.

Изправяла е и сакати хора на крака, разказват бабите от Златолист. Местните били най-доволни, че лекувала и болните животни – крави, овце, с билки или някакви движения и молитви. После бедните селяни били признателни до гроб, защото на едната крава в обора и няколкото овце те разчитали да изхранват многолюдните си семейства./Пик

Continue Reading

България

Съседи на Рачков и Мария с шокиращи разкрития за повторното им събиране!

Published

on

Димитър Рачков и Мария Игнатова пак са разделени! Връзката им издържа едва 35 дни, съобщава „Телеграф”. По думите на съседи на звездите, двамата отново не са заедно, но продължават да поддържат добри отношения. Рачков в момента преживява любовна авантюра с по-млада от него колежка, отново блондинка.

Засега обаче не се знае дали това не е само забежка за лятото, или двамата имат по-сериозни намерения.  Дори през ваканцията актьорът е доста натоварен и не му се случва да почива повече от няколко дни. Доскорошната му любима Мария Игнатова пък имала сантименти към бизнесмен, притежател на фирма за интернет доставки. Тя се целела на високо и искала да е на чисто с новия си. Затова поддържала добро поведение и не си позволявала да ходи по барове и купони, както правеше след раздялата си с Рачков.

Въпреки разделите, събиранията и скандалите, Мария и Димитър поддържат добри отношения, издава техни съседи в Панчарево. Димитър оставил на бившата си изгора апартамента в затворен комплекс, а самият той се преселил в къщата, която градеше за семейно гнездо. Тя отново е в същия затворен комплекс, чийто съсобственик е Джуди Халваджиян.

Дори понякога Мария и Рачков се прибират заедно, като той проявява кавалерство към бившата си и често я кара с колата.   Когато двамата имаха връзка, Мария била по-скандалджийки настроената, издават техни съседи. Тя имала големи изисквания към всичко, дори за това кое къде да бъде поставено в апартамента им.

Continue Reading

България

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! 29-годишния Владимир Тенев е най-богатият българин, състоянието му се оценява на 2.6 милиарда лева

Published

on

Основаната от 29-годишния Владимир Тенев компания “Робинхуд” се оценява на 1.3 млрд. долара, което го прави първият българин – милиардер.

И то без нашенецът да се занимава с криминални деяния или да е богат наследник, а цялото му състояние е изкарано с напълно честен и легален труд, всичко е декларирано, а данъците са платени.

През 2013 г. Тенев завършва университета “Станфорд” в САЩ, където учи математика, и започва бляскавата си кариера като предприемач. Съвсем спокойно може да каже, че е осъществил “американската мечта”, и то преди да навърши 30 години.

Той основава компания заедно с Байджу Бат, с когото се запознава в “Стандфорд”, където Тенев учи математика, а Бат – физика. По-късно двамата стават съквартиранти по време на следването си в университета. Българският предприемач достига до докторантура по математика, която обаче прекъсва.

Владимир е роден в България, но семейството му се мести в САЩ, още когато той е на 4 години. Баща му е икономист и получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Година след него Владимир заедно със своята майка отиват при него.

Само за четири години банкерите от Уолстрийт оценяват капитала на компанията на българина на милиард и 300 милиона долара.

Прогнозира се, че в кратки срокове той й ще се удвои и утрои, което е космическа сума за родните мащаби, но напълно реализирана мечта зад Океана.

Стартът на “Робинхуд” е с едноименно приложение за смартфони, предлагащо безплатна търговия на фондовите борси. Това на пръв поглед просто изобретение е на път да промени финансовите пазари в САЩ, пише bgdnes.bg.

Причината е, че борсите стават достъпни за всеки от телефона му и то без високите такси на брокерите. В момента повече от три милиона американци се ползват от услугите на компанията на най-богатия българин, чиито планове към Европа.

Източник: lifestyle

Continue Reading

България

Вижте новите глоби на КАТ! Пълен ценоразпис! Взимат ти книжката за 6 месеца, при най-малкото

Published

on

За всички, които се интересуват какви точно ще бъдат новите глоби, публикуваме ценоразпис на нарушенията на пътя:

Превишена скорост
В населени места за превишаване с:
10 км/ч – глоба 20 лв.;
от 11 до 20 км/ч – глоба 50 лв.;
от 21 до 30 км/ч – глоба 100 лв и отнемане на 2 контролни точки;
от 31 до 40 км/ч – глоба 400 лв и 6 точки;
над 40 км/ч – глоба 600 лв и 12 точки;
над 50 км/ч – глоба 700 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и три месеца без книжка и 16 точки.

Извън населено място за превишаване с:
10 км/ч – глоба 20 лв.;
от 11 до 20 км/ч – глоба 50 лв.;
от 21 до 30 км/ч – глоба 100 лв, и отнемане на 2 контролни точки;
от 31 до 40 км/ч – глоба 300 лв и 6 точки;
от 41 до 50 км/ч – глоба 400 лв и 12 точки;
над 50 км/ч – глоба 600 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и 16 точки.

Паркиране
Паркиране на място за инвалиди, без водачът да има това право – глоба 200 лв.
Паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари – глоба от 50 до 200 лв.
Паркиране в зоната на пешеходна пътека – глоба 50 лева и 3 контролни точки.
Престоява или паркира като втори ред в активна лента за движение – глоба 50 лева и 4 точки.
Паркиране на спирка – глоба от 20 до 150 лева и 3 контролни точки.
Неправилно паркиране – 20 лева.
Без винетка
Лек автомобил – 300 лева.
Превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача – 600 лв.
Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона – 1500 лв.
Камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 или повече тона – 3000 лв.

Маневри и разположение на пътното платно
Неправилно престояване – глоба 20 лева.
Нарушение на правилата за разположение на превозно средство върху платното за движение – глоба 20 лева и .
Нарушава правилата за движение назад – глоба 20 лева.
Неправилно престояване – глоба 50 лева.
Движение в BUS лента – глоба 50 лева.
Каране по релси и нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез – глоба от 20 до 150 лв и 4 контролни точки.
Необозначено спряло на платното превозно средство – глоба 150 лв и 6 точки.
Неосигуряване на преминаване на превозно средство със специален режим на движение – глоба 150 лева и 6 контролни точки.
Каране в насрещното по автомагистрала и скоростен път – без книжка за срок от три месеца и глоба 1000 лв. При повторно нарушение половин години без книжка и глоба 4000 лв.

Не спазване на знаци
Не спира на знак STOP – глоба 20 лева и глоба 7 точки.
Неправилно включване в движението, неправилно престрояване, неправилно изпреварване, не спазване на предимството – глоба 20 лева.
Навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път – глоба 30 лева.
Неправилно изпреварване без опасност за движението – глоба 30 лева и 4 точки.
Не спазване светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика – глоба 50 лева и 4 точки.
Неспазване на пътни знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението – глоба 150 лева и 6 контролни точки.
Преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лева и 10 контролни точки. При повторно нарушение глобата е 200 лева и книжката се взима за месец.
Не осигурява предимство, когато преминава през пешеходна пътека – глоба 100 лева. При повторно нарушение глобата е 200 лева и книжката се взима за месец.

Катастрофа
Катастрофа заради движение с несъобразена скорост и неспазване на дистанция – глоба до 200 лв и 3 точки.
Гуми
Глоба 50 лева се налага за управление на моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми и 6 контролни точки.В периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Документи и проверка
Не носи свидетелство за управление, контролен талон и талон на превозното средство – глоба 10 лева.
Не носи документ за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – глоба 10 лева.
При отказ да се предадат документите за проверка – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.
Управление на моторно превозно средство при отнета книжка – глоба от 100 до 300 лв.
Управление на моторно превозно средство без книжка – глоба от 100 до 300 лева.
Осуетяване на извършването на проверка от органите за контрол – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.
Отказ да се изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

Алкохол
При концентрация над 0.5 до 0.8 промила включително – 6 месеца без книжка и глоба 500 лв, отнемат се и 10 контролни точки.
При концентрация над 0.8 до 1.2 промила включително – година без книжка и глоба 1000 лв.
При повторно нарушение книжката се отнема за една до три години и се налага глоба от 1000 до 2000 лв.
При отказ за проверка за алкохол и/или наркотици – отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв и отнемане на 12 точки.
Предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози – глоба от 100 до 300 лева.

Участие в гонки
Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв.
За повторно нарушение санкцията е без книжка за срок от три години и глоба 5000 лв.
Други
Неправилно използване на звуков сигнал в населено място – глоба 10 лева.

Изхвърля от превозно средство предмети или вещества, които замърсяват пътя – глоба 30 лева и 5 контролни точки.

Закъснение за технически преглед – глоба до 50 лв.
Управление на моторно превозно средство с емисии на вредни вещества над нормите или с неизправно шумозаглушително устройство – глоба до 50 лева
Използване на антирадар – глоба до 50 лева
Поставен на неправилно място номер – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.
Управление на превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е без номера – без книжка от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв.
Използване на сигнали, предвидени за автомобил със специален режим на движение – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.
Използване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство – глоба 50 лева и 6 контролни точки
Непоставен предпазен колан – глоба 50 лева и 10 контролни точки.
Превоз на деца в нарушение на изискванията – глоба 50 лева
Управление на превозно средство с нечетлив или закрит регистрационен номер – глоба 50 лева.
Глоби за велосипедисти, пешеходци и пътници
Управление на велосипед без светлоотразителна жилетка – глоба 10 лева.
Преминаване от пешеходец през огражденията от парапети или вериги – глоба 50 лева. Всички други нарушения на пешеходците се санкционират с глоба от 20 лева
Пътуване без колан или каска – глоба 50 лв.

Петел

http://www.dunavmost.bg/

Continue Reading

Trending