Климатологът Рачев: И на мен не ми се вярва, но в дните до Великден ще настъпи огромна промяна във времето

Зимата свършва. Приключи една дълга седмица на мрачно, студено време с повсеместни валежи от сняг. Тези снеговалежи от сняг българският народ ги е нарекъл „щъркелов сняг“.

Защото пада сняг, задържа се най-много един ден и си отива. Този път беше много, много повече. Цяла седмица валя сняг, дори на такива места като Южното Черноморие – в Бургас, в Царево..

В Сандански също на два пъти валя сняг. Това не е много типично за климата на България. Това може да се нарече аномално време, заяви климатологът доц. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

„Чака ни много топло десетдневие. Още от утре започват да се повишават температурите и в четвъртък на много места в равнинните части те ще са до 20 градуса.

Колкото и да не ни се вярва, след тази тежка и студена седмица ни очакват температури от над 20 градуса от четвъртък до Великден“, добави той.

Запитан дали ще има нови изненади през април, климатологът отговори: „Не искам да плаша хората, но и през април е валял сняг. Аз помня сняг през 1991 г. на 25 май – валя за около час, но не образува покривка.

Тази година април се очаква да бъде нормален в температурно отношение. Очакванията са той да бъде малко по-влажен от обичайното“.

Blitz.bg